Nasz cel to zapewnienie najwyższej jakości wody

Filtracja na węglu aktywnym

Filtry węglowe stosuje się do poprawy jakości wody spożywczej, głównie smaku, zapachu i barwy. Specjalnie preparowany węgiel aktywny zatrzymuje rozpuszczone w wodzie substancje organiczne pochodzenia humusowego, chlor i jego pochodne, fenole oraz inne substancje wpływające na smak, zapach i barwę wody.

Filtracja na węglu aktywnym powinna być poprzedzona filtracją mechaniczną.


Metody filtracji

Najprostszą metodą jest zastosowanie filtrów z wymiennymi wkładami węglowymi. Filtry te mogą być montowane na doprowadzeniu wody użytkowej bądź w punktach czerpalnych np. pod zlewozmywakiem lub na wylewce kranu. Ponieważ węgiel aktywny nigdy nie może pracować jako filtr mechaniczny dlatego wkłady te powinny zawierać, oprócz specjalnie preparowanego węgla aktywnego, prefiltr mechaniczny. Wkłady węglowe mogą być wzbogacone o czynnik KDF (stop miedzi i cynku w postaci drobnych opiłków lub włókien). Powoduje on znaczną redukcję z wody metali ciężkich, bakterii i wolnego chloru. Żywotność wkładów zależy przede wszystkim od ilości zanieczyszczeń, które znajdują się w wodzie, a także ilości przepuszczanej przez nie wody.

W celu poprawy smaku i zapachu wody stosuje się także filtry zasypane granulowanym węglem aktywnym, płukane okresowo. Prędkość filtracji wynosi 15 m/h.

UWAGA!

Zastosowanie filtrów z węglem aktywnym powoduje całkowite usunięcie chloru, co może spowodować wtórne zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Następuje to najczęściej gdy woda zalega w instalacji. Dlatego zalecane jest stosowanie dezynfekcji lampą UV oraz okresowa wymiana wkładów lub złóż węglowych.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą preparatów do:

wody kotłowej
instalacji p.poż.
wody pitnej
wież chłodniczych
instalacji c.o.
basenu
wody lodowej
zwalczania mikroorganizmów
oczyszczalni ścieków
odkamieniania czyszczenia